23 Eylül 2017 Cumartesi

31 AĞUSTOS BELGRAD-NOVİ SAD- BUDVA

31 AĞUSTOS BELGRAD-NOVİ SAD-BUDVA
Sabah erken kalkıp odadan çıkış yaptık. Belgradda kahvaltı yaparak güne başlamaya karar verdik. Apartmanın yakınında bulunan Roll bar adlı Cafede birer tavuklu sandviç ve birer macchiato içtik. Bunlarda sadece 450RSD tuttu.





 Ayrıca hem Sırbistan hem Karadağ’da ne çeşit kahve içerseniz için yanında 1 bardak soğuk su ikram ediyorlar. Bu benim çok hoşuma gittiği için özellikle belirtmek istedim. Para değeri düşük olsa da bir suya 50Rsd vermek çok zor oldu benim için sanırım 50tl veriyormuşum gibi hissettiğim için zor oldu.🙈Kahvaltıdan sonra bir sonraki durağımız olan Novi sada geçmek için otogara gittik. Şimdii burası önemli bir nokta çünkü otogar Türkiyedeki gibi değil. Ortak bir alanda tüm firmaların bileti satılıyor. Ve saatine göre alıyorsunuz yani firmayı değil gideceğiniz saati seçiyorsunuz. Şehir içi ulaşım kişi başı 750RSD tuttu, yolculuksa bir buçuk saat sürdü







Novisad güzel bir şehir vaktiniz varsa burada zaman geçirebilirsiniz. Biz meydana giderken bir turist ofisi gördük tatil süresince uğradığımız ofisler arasında en ilgilileri ve en iyileriydi. Karadağ’dakiler harita şurada deyip baştan savdılar pek ilgili yada kibar olduklarını söyleyemeyeceğim.- ve ordan edindiğimiz bilgilerle rotamızı belirledik. Sırt çantalarımız olduğu için çok sık mola vererek gezdik.
 Meydan da bir cafede çilekli limonata (185RSD) içip ücretsiz wifi dan yararlandık.😈😈 
Çok yorulup susadığım için fotoğrafını çekmeyi unutmuşum ondan azcık içmiş hali bu 🙈😂

Hedefimiz olan Petrovaradin kalesine doğru ilerlerken görkemli bir kiliseyle karşılaştık.bu kilisenin adı Meryem. 



Biz gittiğimizde kilisenin etrafında süslemeler ve önünde Pazar alanı gibi tezgahlar vardı. Etrafta da dolanan geleneksel kıyafetler giymiş insanlar.. tam o sırada pankartlardan birinde 16 years yazısını gördüm. Dedim ki heh bir şeyin 16. Yılı ve biz kutlamaya denk geldik! Yaşasınnn!! Ben böyle kendi kendime sevinirken sevgili ablam gidip burada ne olduğunu sormuş ve film çekildiğini, her şeyin dekor olduğunu öğrenmiş. Bunun üzerine hızlıca uzaklaşıp yolumuza devam ettik. 

Her yere yürüyerek gittiğimiz için birazcık şaftımız kaysa da gezinin keyfinin böyle çıktığını düşünüyorum. Kaleye tırmanırken yolda şemsiyeler gördük içlerine resimler koyup iki ev arasına asmışlardı


Bu kalede güzel vakit geçirdik manzara görülmeye değerdi. hatta ben susayım resimler konuşsun😃





 Bu pozda bakınca pek anlamlı gelmese de bizim gezi boyunca tekrarladığımız bir poz oldu. ileri ki yazılarda bunun bir çok örneğini göreceksiniz😂

Orada bulunan bir cafeye oturup manzaraya karşı yemek yiyelim dedik. Biz öyle dedik ama manzara olunca fiyat iki katı oluyormuş o yüzden usulca yemek menüsünü bırakıp kahve 3 latte ve ortaya 1 pasta aldık. Paramız anca buna yetti 😭😛 şaka şaka o kadar para vermeye lüzum yok diye vazgeçtik. Normalde 600 dinara yiyebileceğiniz bir tabağa 2000 dinar verirseniz biraz kötü hissedebilirsiniz. 

Görebileceğiniz üzere kahve ve su 💘

Burada da dinlendikten sonra bekle bizi Budva diyerek tabanvay ile otogara geçtik evet efendiler ayaklarımızdaki yaralar bundandır.😃 Novisad-Budva otobüs bileti için 25 euro ödedik. Ve akşam yemeğimiz için ayak üstü yemelik iki çeşit börek aldık. Porsiyonlar çok büyük o yüzden 1 dilim börek alıp 3e böldürdük ve gayet doyurucu ve ucuza denk geldi.
 Ve otobüs. JADRAN. JADRAN, JADRANN, OF Kİ NE OF! Bana kalırsa otobüs firmasının ne olduğunu sorun jadransa gitmeyin. Anlayacağınız üzere otobüsten nefret ettim. Çok eski tamam orasını biliyoruz zaten ama insanlarda aşırı kaba. Koltuk aralığı zaten yok gibi birde önümdeki ablanın koltuğunu yatırmasıyla kucağıma yattı saçını okşadım masal filan anlattım diyemiyorum. Çünkü bildiğiniz koltuk savaşı verdik. O ve rahatına düşkünlüğü, ben ve kangren olma riski taşıyan ayaklarım. Hadi bunu da bir yana koydum. Benim uzun yolculukta en sevdiğim şeylerden biri muavin yaklaşır ve sorar içecek bir şey alır mıydınız? Ah canım ya nerde bu kibarlık! Adama koltuk numarası soruyoruz omuz silkiyor. Hani ölüyorum desem omuz silkip yerine dönecek. E haliyle 13 saatlik yolda bir su verenimiz de olmadı kısacası eğer jadranla giderseniz orası survivor, kendi başınasınız. Neyse şaka bir yana herkes durumu bildiğinden hazırlıklı gelmiş ama nasıl bir hazırlık. Yan tarafımda oturan çocuk kol boyunda bir sandiviç almış yiyor. Güzel afiyet olsun ama koltuk aralığı dar demiştim ya sığamadığı için bana dönük olarak yiyor hani kafasını döndürse bir ısırık alacağım mesefade sandivici. Aslında bunu yapıp hayatının şokunu yaşatabilirdim😈 ama nezaket seviyem buna müsaade etmedi.
 Anlayacağınız üzere 13 saat süren havalandırmasız bir otobüs yolculuğundan sonra ölmüş ruhlarımızı arabadan indirip Budvaya merhaba dedik.😫
Diğer günler için takipte kalın 😉
BENEKLİ BAYKUŞ


22 Eylül 2017 Cuma

SIRBİSTAN/ KARADAĞ GEZİSİ


Yazı yazmakta bisiklet sürmek gibi sanırım uzun süre yazmayınca insan yazıya başlamaya cesaret edemiyor. Uzun bir aradan sonra benim itici gücüm ise Sırbistan ve Karadağ a 7 günlük seyahate çıkmam oldu. Öncelikle şunu belirteyim geziye tek başıma gitmedim. Ablam ve ablamın arkadaşıyla seyahati planladık. Ve kesinlikle grup halinde olmanın avantajı olduğunu düşünüyorum.  Yalnızlıktan hoşlanmıyorsanız ya da partiden partiye koşup arkadaş ortamı yaratmak gibi bir huyum yok diyorsanız arkadaşlarınızla gittiğiniz bir tatilden daha çok keyif alacağınızı düşünüyorum. Bu yazıda kendi yaptıklarımı yediklerimi gördüklerimi sizlerle paylaşacağım eğer balkan ülkelerine gitme gibi bir düşünceniz varsa bu yazıda kendi gezi planınız için yararlı bilgiler bulabilirsiniz.
30 Temmuz akşamı uçakla Sırbistana geçtik. Gidiş-dönüş biletlerini Sırbistandan aldık çünkü Karadağ’dan dönmek çok pahalıya mal oluyor. Şöyle söyleyeyim Sırbistandan gidiş dönüş biletini 900tlye almışken Karadağ için sadece tek yön bileti 900 tl olarak gözüküyordu. Bu yüzden gezi rotasını Sırbistan-Karadağ-Sırbistan olarak belirledik. Hepsini birden anlatmak uzun olacağı için gün gün paylaşmayı düşünüyorum. Tabi bu kadar mesafe koymamak şartıyla :D

30 AĞUSTOS BELGRAD

Akşam saatlerinde Belgrada vardık ve ilk işimiz elimizdeki Euroyu Sırp dinarına çevirmek oldu. Biz parayı havaalanında çevirttik çünkü otobüs için gerekliydi fakat tüm paranızı burada çevirmemenizi öneririm. Komisyon aldıkları için daha az para elinize geçiyor halbuki şehrin içinde her köşede bir döviz bürosu bulabilirsiniz. Buralarda çevirtmek daha karlı olacaktır.
BAKINIZ:
2,00%  ile 58,42 dinar kesilen havaalanı fişi 

0 kesinti ile net para 😎

 Havaalanı şehrin içinde değil bu yüzden 72 ya da A1 numaralı otobüsleri kullanmanız gerekebilir.


 Biletleri şoförden satın alabiliyorsunuz yaklaşık 150RSD. Otobüste kimsenin bilet basmadığını ya da para ödemediğini görünce kendimi biraz kötü hissetsem de duraklarda ansızın binen biletçileri gören kaçak yolcuların inme telaşı beni baya güldürdü. İnsanların kartlarını tek tek isteyip ellerindeki cihazlarla kontrol ediyorlarmış. Biletler ucuz olsa da cezası yüksek o yüzden çakalla çakal olmayı denememenizi öneririm. Binerken akbil basmayan ama denetmenden kaçmayan insanların aylık akbil benzeri bir şeyleri olduğunu düşünüyoruz. Tabi tam olarak sistemi bilemediğimden bir şey diyemiyorum belki de paşa paşa cezalarını ödüyorlardır. 😃  Otobüsten inince kalacağımız yeri bulup yerleştik. Akşam olduğu için sadece etrafı keşfetmekle yetindik. Ama geç saatlere kadar sokakların kalabalık olduğunu ve rahatça dolaşıldığını görebilirsiniz. Sırbistan Sırp dinarı kullandığı için çoğu şeyi çok ucuza bulabiliyorsunuz. Bu kısa zaman aralığında bile Belgrad bende iyi bir izlenim bıraktı son gün buraya geri dönmek üzere Belgradla vedalaştık.

Gün gün yazmaya devam edeceğim takipte kalın 😎😉

BENEKLİ BAYKUŞ